Malta is een eilandengroep in de Middellandse Zee tussen Europa en Afrika. Het bestaat uit enkele kleine eilandjes waaronder Malta, Gozo en Comino. Ondanks het feit dat Malta één van de kleinste landen van Europa is, heeft het heel wat te bieden.

1. Het centrum van Valetta

Het centrum van Valetta, de hoofdstad van Malta, is een levendige plek met tal van boeiende bezienswaardigheden, winkels en restaurants. De smalle straatjes met kleurrijke traditionele huizen zijn al een belevenis op zich, maar natuurlijk is er heel wat meer te ontdekken. Vergaap je aan het prachtige interieur van de barokke Sint-Janscokathedraal met indrukwekkende fresco’s op het gewelfd plafond. Of trek naar de Onze-Lieve-Vrouw van de berg Karmel basiliek met z’n imposante koepel.

Houd je van shoppen? Dan moet je in Republic Street zijn, de belangrijkste winkelstraat van Valetta. Je vindt er ook enkele bezienswaardigheden zoals de Triton-fontein aan de stadspoort van Valetta, het nieuwe parlementsgebouw en het Paleis van de Grootmeester.

2. Upper Barrakka Gardens en Valetta Waterfront

De Upper Barrakka Gardens in Valletta is een publieke tuin met een geweldig panoramisch uitzicht over de Grand Harbour en De Drie Steden. De tuin is gebouwd bovenop een bastion uit de 16de eeuw, het hoogste punt van de stadsmuur. Naast de mooie uitzichten biedt de tuin heel wat bijzondere planten en bloemen, standbeelden en monumenten. Een niveau lager, vind je trouwens Saluting Battery, een artilleriebatterij die elke dag om 12u00 en 16u00 de vele toeristen charmeert met het afvuren van saluutschoten.

Met een spectaculaire lift tegen de rotsen kan je vanuit Upper Barrakka Gardens heel gemakkelijk naar Valetta Waterfront. Hier kan je cruiseschepen bewonderen of zelf de overzet naar De Drie Steden nemen. Een retourticketje voor de lift kost slechts € 1,00 per persoon.

3. Ontdek Mdina, de Stille Stad

Een plek die zeker niet mag ontbreken is Mdina, de oude hoofdstad van Malta. Deze ommuurde stad gelegen op een plateau in het centrum van het eiland staat ook bekend als ‘The Silent City’ ofwel de stille stad. Niet onterecht, want Mdina doet die bijnaam alle eer aan. Zo hangt er in de vele pittoreske straatjes een rustige en serene sfeer.

De stad heeft een rijke geschiedenis van meer dan 4.000 jaar oud. Doorheen de eeuwen kende Mdina verschillende heersers waaronder de Feniciërs, de Romeinen en de Arabieren. Deze invloeden komen terug in de architectuur van stad. De naam Mdina verwijst dan weer naar het Arabische woord ‘medina’ wat stad betekent.

Niet te missen in Mdina zijn de indrukwekkende Sint-Paulus Kathedraal, het kathedraalmuseum, de stadspoort, de vele smalle steegjes en natuurlijk het prachtige uitzicht over de regio.

4. The Three Cities

Aan de overkant van de Grand Harbour van Valetta liggen De Drie Steden (The Three Cities), een verzamelnaam voor de drie historische steden Vittoriosa (ook bekend als Birgu), Senglea en Cospicua die in elkaar overlopen. Verwacht je aan smalle straatjes, traditionele huizen en schilderachtige uitzichten. De Drie Steden zijn nog niet zo toeristisch als Valetta zelf en opvallend rustiger. Je vindt er minder restaurants, bars en winkeltjes, maar toch kan je er enkele boeiende bezienswaardigheden bezoeken zoals Fort St. Angelo, de St. Lawrence kerk, het Inquisitor’s Palace, het Scheepvaartmuseum en de jachthaven.

De Drie Steden bereik je gemakkelijk via de ferryboot vanuit Valetta. Mag het een beetje avontuurlijker zijn? Kies dan voor een zogenaamde dgħajsa, een traditionele houten motorboot met plek voor slechts zes personen.

5. Nationaal Oorlogsmuseum Fort St. Elmo

Fort St. Elmo is een iconisch verdedigingsfort in de Grand Harbour van Valetta. Het werd gebouwd in de 16de eeuw en staat vooral bekend vanwege het Grote Beleg van Malta in 1565. Toen trachtte het Ottomaanse Rijk het eiland te veroveren. Ter gelegenheid van de 450ste verjaardag van dat ‘Grote Beleg’ werd het fort gerestaureerd en omgebouwd tot Nationaal Oorlogsmuseum.

Verschillende tentoonstellingen vertellen de oorlogsgeschiedenis van het fort. Zo ook de rol van Malta tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het eiland in de Middellandse Zee was toen van strategisch belang en kreeg af te rekenen met luchtaanvallen. Dat alles komt uitgebreid aan bod aan de hand van historische voorwerpen, wapens, voertuigen, uniformen, foto’s, kaarten en video’s.

6. Bezoek de filmset Popeye Village

Nog zo’n populaire trekpleister in Malta is Popeye Village. Een echte aanrader voor gezinnen met kinderen. Popeye Village is eigenlijk een oude filmset die werd gebouwd voor de opnames van de film Popeye uit 1980 met Robin Williams in de hoofdrol. Na de opnames werd de filmset behouden en werd het dorpje omgebouwd tot toeristische attractie.

Popeye Village is een bijzonder kleurrijk dorpje met verschillende activiteiten en entertainment, maar het is ook gelegen in een prachtige baai met azuurblauw water. Liefhebbers van zon, zee en strand komen er eveneens aan hun trekken.

Wist je trouwens dat er regelmatig filmopnames plaatsvinden in Malta? Recent streek de cast van ‘Jurassic World : Dominion’ er neer, maar ook Troy, World War Z en de Gladiator werden er deels opgenomen.

7. Het vissersdorpje marsaxlokk

Het vissersdorpje Marsaxlokk in het zuidoosten van Malta is bekend om zijn schilderachtige haven boordevol traditionele vissersbootjes. Ze zijn al van ver te herkennen dankzij de opvallende kleuren. Liefhebbers van vis komen in Marsaxlokk absoluut aan hun trekken. Je vindt er heel wat restaurants en cafés met verse visgerechten en andere lokale specialiteiten.

Ook de lokale markt met verse vis, groenten, kleding, handwerk en souvenirs zijn een populair tijdverdrijf bij toeristen. Verder kan je er ook wat cultuur opzoeken in de Onze-Lieve-Vrouw van Pompeii kapel of een wandeling maken langs het water met zicht op de sfeervolle baai.

Marsaxlokk is geen groot dorp dus je combineert het best met andere bezienswaardigheden in de buurt.

Reis je binnenkort naar Malta? Zet deze bezienswaardigheden dan zeker op je lijstje.

Reageer op dit bericht