Dubrovnik wordt vaak omschreven als ‘Parel aan de Adriatische Zee’. De kleine havenstad in het zuiden van Kroatië staat bovendien op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dubrovnik kent een rijke geschiedenis en heeft tal van bezienswaardigheden. Deze 7 mag je zeker niet missen.

1. Stadsmuren

Een absolute must-do in Dubrovnik is een wandeling over de stadsmuren. De omwalling is bijna 2 kilometer lang en op sommige punten wel 25 meter hoog. Dubrovnik is één van de weinige steden waar de oude stadsmuren nog volledig intact zijn. Bovendien kan je ze ook volledig bewandelen. Dit levert uiteraard geweldige uitzichten over de oude stad op.

2. Oude stad

Zodra je door de poorten van de volledig ommuurde oude stad stapt, lijk je terug in de tijd gaan. Dubrovnik werd gesticht in de 7de eeuw en kent dus een rijke geschiedenis. Het autovrije centrum is een doolhof van kleine steegjes met pittoreske huisjes, kerken en musea, maar ook met tal van restaurant, bars en winkeltjes. Niets fijner dan gewoon door deze stad en langs haar bezienswaardigheden te dwalen.

3. Lokrum Island

Lokrum is een klein eiland voor de kust van Dubrovnik. Met de taxiboot is het amper 15 minuten varen vanuit de oude stad. Bijzonder is dat Lokrum een natuurreservaat is met een prachtige natuur. Daarnaast vind je er ook een oud Benedictijns klooster met Game of Thrones tentoonstelling, een botanische tuin en een fort met een 360° panorama over de omgeving. Lokrum is trouwens ook een rustige plek om te zonnen en de zee in te duiken.

4. Fort Lovrijenac

Ook een bezoek waard is Fort Lovrijenac, een imposant verdedigingsfort op een bijna 40 meter hoge klif. De spectaculaire ligging zorgt voor een geweldig uitzicht over de oude stad en de Adriatische Zee. Het fort wordt vandaag de dag vaak gebruikt voor voorstellingen en evenementen. Ook de productie van Game of Thrones kwam er over de vloer. Goed op weten, met je ticket voor de stadsmuren heb je ook toegang tot dit fort.

5. Rector’s Palace

Rector’s Palace was de plek waar de rector en de regering van de vroegere republiek Dubrovnik zetelden. Het had een administratieve functie, maar herbergde ook kerkers en een wapenruimte. Vandaag is het een museum waar je tal van voorwerpen uit het verleden kan bewonderen alsook – tijdens ons bezoek – een fototentoonstelling over de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog van de jaren 90.

6. Franciscanenklooster

Wanneer je de oude stad betreedt via de Pilepoort dan vind je aan het begin van de Stradun vrijwel meteen het Franciscanenklooster. Dit oude klooster uit de 14de eeuw heeft een gotische bouwstijl en herbergt één van de oudste apotheken van Europa. Je kan er tevens door de kloostergangen wandelen met zicht op een mooie tuin. Een oase van rust in de drukke stad.

7. Kabelbaan Srd

De kabelbaan van Dubrovnik brengt je naar de top van de 412 meter hoge berg Srđ. Bovenaan vind je er onder meer een oud Fort, een restaurant en een zipline. Je kan er tevens ook een buggy safari door de natuur maken. Voor het mooiste uitzicht op de oude stad maak je best wel een kleine wandeling weg van de kabelbaan. Zo kan je foto’s maken zonder de kabels van de kabelbaan.

Reis je binnenkort naar Dubrovnik? Zet deze bezienswaardigheden dan zeker op je lijstje.

Nog meer tips voor Dubrovnik? Lees dan zeker ook onze blog met tips en ervaringen.

Reageer op dit bericht