Staat Dubrovnik op je lijstje met reisbestemmingen? Mooi zo, want deze prachtige stad aan de Adriatische Zee is absoluut een bezoekje waard. In dit artikel hebben we onze tips en ervaringen gebundeld, handig bij het plannen van je reis naar Dubrovnik.

Vliegen naar Dubrovnik

Wij vlogen met Brussels Airlines rechtstreeks naar Dubrovnik. De kleine, maar moderne luchthaven ligt op zo’n 20 km rijden van de oude stad. Heb je geen huurauto voorzien, dan kan je gebruik maken van het openbaar vervoer, een shuttle bus of taxi’s. Sommige hotels bieden ook luchthavenvervoer aan. In ons geval was er zelfs een promotie waarbij het was inbegrepen. Op de website van de luchthaven, www.airport-dubrovnik.hr vind je alle mogelijkheden.

Beste reistijd voor Dubrovnik

Dubrovnik heeft een mediterraans klimaat met warme droge zomers en gematigde natte winters. Vaak worden de maanden mei, juni en september gezien als de beste reistijd. In deze periode heb je aangename warme temperaturen, maar vermijd je de drukte van het massatoerisme. In juli en augustus is de temperatuur meestal ook niet zo fijn om de stad te ontdekken.

In het voor- en najaar kan het nog aangenaam weer zijn, maar de kans op mooi weer is wel een pak kleiner. Op jaarbasis valt er behoorlijk wat regen in Dubrovnik en die valt vooral buiten de zomermaanden. En regen in Dubrovnik lijkt ons maar niets. De oranje daken van de oude stad en het turquoise zeewater komen immers veel meer tot hun recht onder een stralend zonnetje.

Wij bezochten Dubrovnik midden juni met heerlijke temperaturen tot 30°C en amper een wolkje aan de lucht.

Reisdocumenten voor Kroatië

Belgen die naar Kroatië reizen, kunnen het land betreden met hun Belgische identiteitskaart of een internationaal paspoort. Een visum is niet nodig. Houd wel rekening met grenscontroles, want Kroatië valt nog niet onder het Schengengebied. In deze zone mogen inwoners van de EU vrij reizen. Dit is dus nog niet het geval in Kroatië al is er wel sprake van dat het land weldra kan toetreden.

Geldzaken in Dubrovnik

De nationale munteenheid van Kroatië is de kuna, maar niet voor lang meer. Op 1 januari 2023 treedt het land immers toe tot de Eurozone en kan je er gewoon met Euro’s betalen. In Dubrovnik kan je trouwens op veel plaatsen met je bankkaart betalen waardoor je dus niet veel cash geld op zak hoeft te hebben. En heb je het toch nodig, dan is er altijd wel een ATM in de buurt.

Openbaar vervoer in Dubrovnik

Geen trams of metro’s in Dubrovnik, maar wel verschillende buslijnen die de oude stad met de belangrijkste hotspots in de omgeving verbinden. Het belangrijkste busstation vind je in de Gruž-haven. Hier komen onder meer de bussen van de luchthaven en andere steden toe. Tickets kan je kopen bij de chauffeur of in krantenwinkels.

Wat wel een beetje vreemd is, is dat je aan de bushaltes enkel het tijdstip vindt wanneer de bus vertrekt aan het begin van de lijn. Het is dus telkens een beetje gokken wanneer je bus zal passeren. In Dubrovnik zorgt dat niet meteen voor problemen omdat er om de 10 minuten wel een bus vertrekt.

Drukte vermijden in Dubrovnik

Dubrovnik is al lang een populaire bestemming, maar de grote massa heeft de stad pas enkele jaren geleden ontdekt. Dat is te wijten aan de succesvolle tv-serie Game of Thrones dat voor de opnames neerstreek in onder andere Dubrovnik. Zeker in het hoogseizoen kan het ontzettend druk zijn in de oude stad.

Bezoek de stad dan ook bij voorkeur ‘s ochtends vroeg of in de late namiddag. Overdag is het er immers opvallend drukker doordat passagiers van cruiseschepen er aan wal gaan. Maar naar de avond toe verlaten die alweer de stad om aan boord van het diner te smullen. In de zomer is het bovendien ook vaak gewoon te warm om overdag de stad te ontdekken. Een handige website trouwens is www.dubrovnik-visitors.hr. Hier kan je de verwachte drukte in de stad raadplegen.

Zwemmen in de Adriatische Zee

De kustlijn van Dubrovnik wordt gekenmerkt door prachtige rotsachtige baaien waar zonnekloppers zich een plekje zoeken op kiezelstranden of platte rotsen. Zandstranden zijn er een rariteit. Waterschoenen zijn dan ook een aanrader. Al is het maar om de stekels van de talrijke zee-egels te vermijden.

Zwemmen in de Adriatische Zee is trouwens een aanrader. Het is bijzonder helder en er is heel wat onderwaterleven te ontdekken.

Nog meer tips voor Dubrovnik? Lees dan zeker ook onze blog over de bezienswaardigheden die je er niet mag missen!

Reageer op dit bericht