Wie van sprookjes houdt, moet absoluut een keer naar Sintra. Deze kleine Portugese stad ten westen van Lissabon werd door UNESCO erkend als werelderfgoed en is een lust voor het oog. De vele kastelen en paleizen maken er al eeuwen deel uit van het heuvelachtige landschap. Een aanrader wat ons betreft.

Welke paleizen en kastelen moet je bezoeken?

Sintra herbergt verschillende mooie bezienswaardigheden. Wie slechts één dag inplant, zal helaas pijnlijke keuzes moeten maken. Voor onze dagtrip kozen we drie plekken uit. Wij namen er telkens uitgebreid de tijd om bijvoorbeeld de tuinen te ontdekken. Doe je dat niet, dan kan je zeker nog een extra paleis of kasteel toevoegen.

Palácio Nacional da Pena

Palácio Nacional da Pena is het bekendste paleis in Sintra. Het voormalige zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie is dan ook een plaatje. Niet alleen staat het 450 meter hoog op een heuvel, het is ook ontzettend kleurrijk. Het paleis combineert verschillende bouwstijlen waaronder neogotiek, neoromaans en neorenaissance. En wie niet genoeg krijgt van het paleis zelf kan ook nog eens terecht in de romantische tuinen rondom het complex.

Palácio Nacional da Pena

Palácio de Monserrate

Palácio de Monserrate ligt wat verder weg van het centrum van Sintra, maar is absoluut de moeite waard. Meer zelfs, het is onze favoriet van de drie. De architectuur van het paleis kenmerkt zich door Arabische invloeden. Daarnaast tref je rondom het paleis een prachtige botanische tuin. Wie het Palácio de Monserrate bezoekt, waant zich werkelijk op een exotische plek.

Palácio de Monserrate

Castelo dos Mouros

De Moren bouwden na hun verovering in de 8ste eeuw Castelo dos Mouros. De locatie, een heuvelrug rond Sintra, maakte het kasteel strategisch van belang. Castelo dos Mouros moet het niet hebben van pracht en praal zoals de paleizen van Peno en Monserrate. Toch is het een aanrader omdat je vanop de omwalling een prachtig uitzicht op de regio hebt.

Castelo dos Mouros

Vanuit Lissabon met de trein naar Sintra

Voor een bezoek aan Sintra kan je gerust meerdere dagen uittrekken. Toch is het ook prima te doen als dagtrip. Tenminste wanneer je het aantal paleizen en kastelen beperkt. Vanuit de hoofdstad Lissabon is het slechts een uurtje pendelen met de trein. Ter plaatse kan je vervolgens gebruik maken van de vele shuttlebussen die voortdurend op- en afrijden tussen het station en de verschillende bezienswaardigheden.

Zelf met de auto naar Sintra rijden, wordt afgeraden. Zeker tijdens het hoogseizoen zijn de parkeermogelijkheden er beperkt. De bergwegen zijn er bovendien smal en de auto’s rijden er vaak traag in colonne achter de bussen aan.

Sintra praktisch

Wie naar Sintra reist, plant zijn bezoek best op voorhand. Zo kan je het maximum eruit halen, want de stad telt onwijs veel bezienswaardigheden. Tickets voor de paleizen en kastelen kan je op voorhand bestellen via de offciële website www.parquesdesintra.pt. Zeker tijdens het hoogseizoen wordt het aangeraden om op voorhand je plek te reserveren. Wij reisden in het laagseizoen (ook nog eens in coronatijden) naar Sintra en kochten telkens een kaartje via de automaten aan de paleizen.

Een dag op en af reizen naar Sintra is best wel vermoeiend, maar zeker te doen. Sintra verveelt immers geen moment.

Reageer op dit bericht