Wie naar Japan reist en van plan is om verschillende grote steden te bezoeken, zal wellicht gebruik maken van het Japanse spoorwegnet. Geen slechte keuze, want de Japanse treinen zijn een ervaring op zich. Zo rijden ze niet alleen snel, ze zijn ook uiterst stipt en bijzonder proper. Toeristen kunnen voordelig reizen met de trein dankzij de Japan Rail Pass.

Wat is de Japan Rail Pass ?

De Japan Rail Pass geeft je gedurende een bepaalde periode onbeperkt toegang tot het Japan Railways-netwerk. Het spoorwegnet van deze maatschappij is zo uitgebreid dat je vrijwel het volledige land, uitgezonderd Okinawa, kan ontdekken. Bovendien kan je ook gebruik maken van de Shinkansen hogesnelheidstreinen. De JR-pass is niet goedkoop, maar wanneer je gebruik maakt van de Shinkansen doe je al gauw je voordeel dan wanneer je telkens apart een ticket zou kopen. De Japan Rail Pass is beschikbaar in drie uitvoeringen die elk geldig zijn gedurende een bepaalde periode, namelijk 7, 14 of 21 dagen.

Waar koop je de Japan Rail Pass ?

Uitsluitend buitenlandse toeristen kunnen gebruik maken van de Japan Rail Pass. Goed om weten, is dat je de Japan Rail Pass niet ter plaatse kan kopen. Je dient de pass via je reisbureau of een online aanbieder te bestellen. Enkele weken later ontvang je een voucher die je vervolgens in een kantoor van Japan Railways kan inwisselen. Houd er rekening mee dat de levering van de voucher enkele weken kan duren. Je bestelt de pass dus best ruim voor je vertrek naar Japan. De voucher moet ingewisseld worden binnen de drie maanden.

Hoe gebruik je de Japan Rail Pass ?

Het gebruik van de Japan Rail Pass is ontzettend eenvoudig. Afhankelijk van je reisplannen, kan je de voucher meteen bij aankomst of wat later inwisselen. Wanneer je bijvoorbeeld de eerste dagen in Tokio verblijft en pas daarna aan je rondreis doorheen Japan begint, is het wellicht voordeliger om aparte tickets voor je transfers in Tokio te kopen in plaats van te kiezen voor een duurdere versie van de Japan Rail Pass. Het verschil tussen 7 en 14 dagen is immers al meer dan € 100.

Met de Japan Rail Pass kan je meteen op de trein springen. Bij de toegangspoortjes in de stations vind je steeds een infobalie. Daar laat je even je JR-pass zien aan de medewerker en vervolgens mag je verder. Wanneer je de Shinkansen neemt, moet je wel even je zitplaats reserveren bij de ticketverkoop. Door een plek te reserveren, kom je alvast niet voor verrassingen te staan. Bovendien kost het niets, want houders van een Japan Rail Pass kunnen hun zitplaats gratis reserveren.

Surf naar www.japanrailpass.net voor de officiële website van de Japan Rail Pass. Zelf bestelden we onze JR-pass online via www.japan-rail-pass.nl. Nog een handige website is www.hyperdia.com waar je de dienstregeling van de treinen kan checken.

Reageer op dit bericht