De Waalse stad Mons, ook wel bekend als Bergen, is de hoofdstad van de provincie Henegouwen. In 2015 was het nog Culturele Hoofdstad van Europa. Deze kleine stad in het zuiden van het land heeft dan ook heel wat te bieden. Een overzicht van onze favoriete bezienswaardigheden :

Het Belfort

De skyline van Mons wordt gedomineerd door de 87 meter hoge toren van het belfort. Deze barokke toren werd gebouwd op het hoogste punt van de stad. Je kan het al raden, het uitzicht is hier de moeite! Het uitkijkplatform bovenaan de toren kan je eenvoudig bereiken via de lift. Daar heb je niet alleen een mooi uitzicht op de regio, maar ook op de grote klokken van het belfort.

Belfort Mons

Mons Memorial Museum

Het Mons Memorial Museum vertelt de geschiedenis van de stad ten tijde van oorlog, van de middeleeuwen tot nu. Aan de hand van getuigenissen werpt men een blik op de gebeurtenissen in het dagelijkse leven van soldaten en burgers. De rijke collectie toont onder meer stukken uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Een aanrader voor wie zich graag verdiept in het oorlogsverleden.

Mons Memorial Museum

Maison Losseau

Vlakbij de Grote Markt van Mons vind je Maison Losseau, een prachtig woonhuis in Art Nouveau stijl naar een ontwerp van de voormalige eigenaar Léon Losseau. De bekende architecten Paul Saintenoy, Henri Sauvage en Charles Sarrazin werkte er aan mee. Het huis bulkt van de technische snufjes (voor die tijd toch) zoals elektriciteit, een lift en radiatoren, maar ook van decoratieve pareltjes waaronder mozaïeken, glaswerk, parket en kroonluchters. Een plek waar je terug in de tijd wordt gekatapulteerd, maar die tegelijkertijd toch ook erg modern aanvoelt.

Maison Losseau Mons

Jardin du Mayeur

Achter het stadhuis van Mons bevindt zich de tuin van de burgemeester (Jardin du Mayeur). In deze groene oase met bomen, planten en bloemen kan je de drukte van het centrum even ontlopen. De tuin is te bereiken via de grote poort van het stadhuis aan de Grote Markt. Vervolgens moet je doorheen een tunneltje onder het stadhuis wandelen om uiteindelijk in dit verborgen plekje terecht te komen.

Jardin du Mayeur Mons

Sint-Waltrudiskerk 

De Sint-Waltrudiskerk is de grootste kerk van Mons, gebouwd in een Brabantse gotiekstijl. De bouw startte in 1450 en liep door tot ver in de 17de eeuw. Toch is de kerk nooit voltooid. Zo ontbreekt een 190 meter hoge toren die oorspronkelijk op de plannen stond. Doordat de Sint-Waltrudiskerk op een heuvel is gebouwd oogt het geheel bijzonder groots. Binnenin vind je diverse reliekschrijnen van de Heilige Waltrudis en de rijkelijke versierde Car d’or.

Sint-Waltrudiskerk Mons

Militaire begraafplaats Saint-Symphorien

Even buiten het centrum van Mons ligt de militaire begraafplaats van Saint-Symphorien. Het is de laatste rustplaats van zowel Duitse als Britse soldaten die stierven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het kerkhof is aangelegd als park met heuveltjes, rustplekjes en bomen. Het is zonder twijfel één van de mooiere militaire begraafplaatsen in België. Extra bijzonder is dat de eerste en laatste Britse soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog hier begraven liggen.

Saint-Somphorien Mons

Streetart

Streetart is steeds vaker een belangrijke bezienswaardigheid in steden. Ook in Mons is dat niet anders. De stad bulkt van de creatieve talenten, mede dankzij de lokale kunstscholen. Bij de toeristische dienst van Mons op de Grote Markt kan je terecht voor een gratis stadswandeling die je langs tal van mooie streetart brengt.

Street Art Mons

Naast onze favoriete bezienswaardigheden heeft Mons uiteraard nog veel meer te bieden zoals de gezellige Grote Markt, het Bam (museum van schone kunsten) en het Mundaneum. Meer weten over Mons? Je vindt het op de officiële website www.visitmons.nl.

Reageer op dit bericht