Wroclaw is een stad in het Zuid-Westen van Polen, de hoofdstad van de provincie Neder-Silezië. De vierde stad van het land is misschien minder bekend dan Krakau en Warschau, maar heeft desondanks toch heel wat te bieden. Een overzicht van onze favoriete plekjes.

1. Het oude marktplein, Rynek

De absolute must-see in Wroclaw is het betoverende marktplein in het centrum van de stad. Met z’n kleurrijke geveltjes is het één van de grootste pleinen in zijn soort in Europa. Het plein werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest, maar werd nadien heropgebouwd. Vandaag is het een bruisende plek met restaurants, cafés en terrassen.

2. Botanische tuin

Wroclaw heeft een populaire Japanse tuin, maar eigenlijk is de botanische tuin ten noorden van de kathedraal veel interessanter. Deze vrij grote tuin werd oorspronkelijk gebouwd voor studenten geneeskunde aan de universiteit van Wroclaw, maar is nu vooral een oase van rust voor inwoners en toeristen. De tuin heeft een uitgebreide collectie bloemen, planten en bomen. Een aanrader voor liefhebbers !

3. Ostrów Tumski

De stad Wroclaw ontstond op Ostrów Tumski, een klein eiland in de rivier de Oder. Dit plekje in de stad herbergt onder meer de indrukwekkende kathedraal van Wroclaw, het voormalige paleis van de aartsbisschop en de botanische tuin. Dit historische hart is een bijzonder plekje in de stad dat je het gemakkelijkst bereikt via de mooie Tumski brug.

4. Kabouters spotten

Wie Wroclaw verkent, kan er niet omheen. Her en der in de stad vind je kabouters. Het begon ooit als een ludiek protest tegen het communisme in Polen, maar tegenwoordig zijn er bijna 800 kabouters te ontdekken. Met behulp van een kaart, vaak gratis te verkrijgen, kan je op speurtocht. Een andere, maar vooral leuke manier om de stad te ontdekken.

5. Wroclaw Multimedia Fontein

Wrocławska Fontanna Multimedialna is de grootste fontein van Polen en zelfs één van de grootste van Europa. Deze indrukwekkende fontein is gelegen in het mooie Szczytnicki Park, vlakbij de imposante Centennial Hall. De installatie bestaat uit maar liefst 300 waterjets die samen met licht, muziek en projecties voor een waar spektakel zorgen. Op zomerse dagen een heerlijke plek om even te ontspannen.

6. Kraampjes in Hala Targowa

Hala Targowa is een overdekte markthal met verschillende kraampjes. Je kan er onder meer fruit, bloemen, vlees en brood kopen. Wij konden er niet weerstaan aan de heerlijke Poolse koekjes die er verkocht worden. De markthal, gebouwd begin 20ste eeuw, heeft bovendien een bijzondere architectuur met grote bogen in gewapend beton.

7. Slenteren langs de Oder

Wroclaw is gelegen aan de Oder, een rivier die door Tsjechië, Polen en Duitsland stroomt. Omdat de rivier letterlijk doorheen de stad kronkelt werden er veel bruggen aangelegd. Wroclaw telt er meer dan 100! Daardoor wordt het vaak omschreven als het Venetië van Polen. Langs de oevers van de Oder is het trouwens heerlijk wandelen. Wie wil, kan bovendien een rondvaart maken.

Reageer op dit bericht