De heuvels van de Serra de Collserola domineren het landschap van Barcelona. De heuveltoppen op zich bieden al fantastische uitzichten over de stad, maar op de Montjuïc-berg vind je ook nog eens een 17e-eeuws kustverdedigingsfort.

geschiedenis van het Fort

De oorsprong van Castell de Montjuïc gaat terug tot de jaren 40 in de 17de eeuw toen de Catalaanse opstand plaatsvond. Door de toenemende dreiging voor een zeeslag door de Spaanse vloot van Felipe IV besliste de lokale overheid om een verdedigingsfort te bouwen bovenop de Montjuïc-heuvel. Het was het begin van de militarisering van deze strategische heuvel.

Doorheen de jaren speelde het fort een belangrijke rol in de geschiedenis van Barcelona. Het fort werd ingenomen door de Franse troepen van Napoleon en later kwam het ook in handen van het Spaanse leger na hun overwinning op de Catalanen in 1714. Vanaf dan werd Barcelona regelmatig gebombardeerd vanuit het fort om volksopstanden te onderdrukken. De Spanjaarden gebruikten Castell de Montjuïc bovendien ook als gevangenis en foltercomplex.

Ook tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) werd het fort gebruikt als gevangenis door zowel de Catalaanse overheid als het Franco-regime. Talloze politieke gevangenen werden er gefolterd en geëxecuteerd. In de jaren 60 kreeg het fort een nieuwe invulling toen Franco er het militair museum onderdak gaf. In 2007, lang na de val van het Franco-regime, werd het fort overgedragen aan de stad Barcelona. Het militair museum werd ontmanteld Castell de Montjuïc werd gerenoveerd. Nu doet het dienst als expositieruimte met onder meer een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het fort.

Uitzicht van 360°

Wie Castell de Montjuïc bezoekt, beseft snel waarom het fort strategisch zo belangrijk was. Vanop het terras heb je immers een geweldig 360° uitzicht over de stad, de haven, de kust en de Middellandse Zee. De Montjuïc-berg biedt wat ons betreft één van de meest gevarieerde uitzichten over Barcelona.

Hoe geraak je er

Wij kozen er voor om te voet naar Castell de Montjuïc te wandelen. Wie die pittige klim liever vermijdt, kan gelukkig ook gewoon het openbaar vervoer nemen. Vanop Plaza de Espada vertrekt buslijn 150 waarmee je op amper 20 minuutjes tijd bovenaan de berg wordt afgezet. Nog leuker is de kabelbaan die vertrekt in Parc de Montjuïc vlakbij het National Art Museum of Catalonia en het Olympisch stadion. Wie met de auto komt, kan parkeren op de ruime parking bij het fort.

Voor meer informatie kan je terecht op de website van Castell de Montjuïc.

Reageer op dit bericht