De Reichstag, het Duitse parlementsgebouw, is één van de bezienswaardigheden van Berlijn. Het gebouw kende een woelige geschiedenis en stond lange tijd symbool voor de verdeeldheid van Duitsland. Vandaag de dag is de Reichstag naast het politieke hart van Duitsland een populaire trekpleister. Geen wonder, want de futuristische koepel bovenop het dak is gratis te bezoeken.

Geschiedenis van de Reichstag

Het gebouw in eclectische stijl dateert van 1894 en was tot 1933 de plaats waar de Reichstag zetelde, een voorloper van de huidige Bundestag. In 1933 raakte het gebouw zwaar beschadigd door een brand. De zogenaamde Reichstagbrand ging de geschiedenisboeken in als het moment waarop Adolf Hitler de noodtoestand uitriep en vervolgens de macht greep. Na de brand werd de Reichstag nog wel hersteld, maar werd er niet meer aan politiek gedaan.

Op het einde van de Tweede Wereldoorlog kreeg de Reichstag het opnieuw zwaar te verduren. Bombardementen op de stad hadden het gebouw grotendeels vernield. Tijdens de Koude Oorlog, toen de Berlijnse muur de stad verdeelde, werd de Reichstag opnieuw gerestaureerd. De regering van West-Duitsland vertoefde in deze periode in Bonn. In 1991, een jaar na de Duitse eenmaking, werd beslist om het Duitse parlement in ere te herstellen in de Reichstag. Na een grondige modernisatie van enkele jaren werd het parlement uiteindelijk in 1999 weer in gebruik genomen.

Bezoek aan de koepel

Tijdens de renovatie van de Reichstag in de jaren 90 werd een moderne glaskoepel bovenop het gebouw geplaatst. Deze koepel kan je gratis bezoeken, samen met het dakterras. Hier heb je een prachtig uitzicht over Berlijn. In de koepel bevindt zich een spiraalvormig wandelpad dat je helemaal tot bovenaan de koepel brengt. De opvallende constructie biedt trouwens niet alleen een panoramisch uitzicht, je kan er ook een blik werpen op het parlement zelf. Wie dat wenst, kan bovendien gebruik maken van een audiogids.

Reserveren verplicht

Wie de Reichstag wilt bezoeken, moet zich op voorhand registreren. Dat kan zowel online als ter plaatse aan het loket. Omdat er slechts een beperkt aantal mensen per dag de Reichstag kan bezoeken, raden we je aan om dit ruim op voorhand via de website te doen.

  • Online registreren : Surf naar de website www.bundestag.de en registreer je voor een bezoek aan de Reichstag. Vul je gegevens in en kies de gewenste datum met tijdslot. Je kan verschillende tijdsloten opgeven. Wanneer je registratie is goedgekeurd krijg je een bevestigingsmail met het uiteindelijke uur waarop je de Reichstag kan bezoeken. Neem de bevestigingsmail uitgeprint mee, want deze moet je tonen bij je bezoek.
  • Registreren ter plaatse : Is er online geen plaats meer vrij of werd je aanvraag niet goedgekeurd? Geen paniek dan, want je kan ook ter plaatse een plekje proberen te bemachtigen. Hiervoor moet je wel even in de rij bij het loket gaan staan. Ga vroeg in de ochtend, want de plaatsen zijn beperkt. Bovendien ontloop je zo de drukte.
enkele Praktische tips
  • De Reichstag is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Er stoppen bussen, maar ook de ondergrondse U-bahn en S-bahn hebben haltes in de buurt.
  • Kom op tijd, want voor je bezoek moet je nog eerst door de veiligheidscontrole.
  • Vergeet je identiteitskaart niet. Zonder legitimatie kom je de Reichstag niet binnen.
  • Voor meer informatie en reservaties kan je terecht op www.bundestag.de

Reageer op dit bericht