Van midden augustus tot midden september kleurt de Mechelse Heide in het Nationaal Park Hoge kempen paars. Het ideale moment dus om de wandelschoenen aan te trekken en één van de grootste heidegebieden van het land te gaan ontdekken.

Europees beschermd

De Mechelse Heide is een Europees beschermd gebied. Het strekt zich uit over een oppervlakte van wel 700 ha en vormt samen met andere gebieden het Nationaal Park Hoge Kempen (5.750 ha!). De vegetatie op een heidegebied bestaat voornamelijk uit dwergstruiken waaronder dopheide en struikheide. Het is net die struikheide die tijdelijk voor een paars landschap zorgt.

Verschillende routes

De Mechelse Heide is één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Van hieruit starten verschillende luswandeling waaronder zelfs een 1,5 km lang verhard rolstoelpad, het zandloperpad. Wij kozen voor de wandeling met rode driehoek, goed voor een tocht van zo’n 7,5 km.

Deze route duurt ongeveert 2 uur en combineert de schoonheid van de heide met schaduwrijke bossen, schitterende waterplassen, pittige hellingen, en panoramische plateau’s. Deze plateau’s bieden trouwens mooie uitzichtpunten over het kleurenspektakel op de heide.

Praktische informatie

  • De Mechelse Heide maakt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen. Wij startten onze route aan de toegangspoort bij camping Salamander. Hier vind je trouwens een gratis parking. Op drukke dagen kunnen de parkeerplekjes snel gevuld zijn, maar bij het gemeentelijk zwembad verderop is er eveneens parking. Je kan de wandeling met rode driehoek ook van daar starten.
  • Zorg voor stevige wandelschoenen en voldoende water
  • Honden kunnen zich uitleven op hondenloopzones
  • Voor kinderen is er een leuk beestig boelbos

Reageer op dit bericht