Gek van Disney ? Dan staat een reis naar het Amerikaanse Walt Disney World in Orlando waarschijnlijk hoog op je bucket list. Het grootste Disney-resort ter wereld telt maar liefst vier themaparken, twee waterparken en tal van winkels en uitgaansgelegenheden. Kortom, de place-to-be voor echte fans. Maar wat is nu eigenlijk de beste reisperiode om naar Walt Disney World te gaan ? In dit artikel zetten we alles even op een rijtje.

Klimaat

Walt Disney World is gelegen in de staat Florida, ook wel bekend als de Sunshine State. Deze staat in het zuiden van de Verenigde Staten heeft een subtropisch klimaat met eigenlijk maar twee seizoenen : een warm en droog seizoen en een heet en vochtig seizoen.

Het warme en droge seizoen loopt van oktober tot en met april. In deze ‘winterperiode’ schommelen de temperaturen overdag gemiddeld tussen de 18°C en 25°C. Dit maakt van Florida dan ook een populaire bestemming voor Amerikaanse overwinteraars. Let wel, de gemiddelde temperaturen ogen mooi, maar dat neemt niet weg dat het ook wel eens gewoon koud kan zijn tijdens deze periode. Het hete en vochtige seizoen loopt van mei tot begin oktober. De temperaturen zijn dan hoog en de kans op regen is vele malen groter. Al is regen in Florida niet meteen hetzelfde als regen in België en Nederland. Vaak gaat om een korte, maar krachtige regenbuien. In combinatie met de hoge temperaturen zorgt dit wel voor een zeer hoge vochtigheidsgraad.

Vanaf juni neemt ook de kans op orkanen toe. Het orkaanseizoen loopt tot november, maar de kans dat een orkaan juist Orlando treft is eerder klein. Bovendien ligt Orlando landinwaarts waar orkanen meestal al wat van hun kracht hebben verloren. Dat neemt niet weg dat je nog behoorlijk wat last kan ervaren zoals wind en regen. Als de situatie niet veilig is, zullen de Disney-parken dan ook tijdelijk sluiten. Sinds 1971 is dat nog maar 8 keer voorgekomen.

Vakantieperiodes

Walt Disney World lokt jaarlijks miljoenen bezoekers uit binnen-en buitenland. De kans dat je er lege parken aantreft, is dan ook bijzonder klein. Net zoals bij ons zijn ook in Amerika de schoolvakanties en feestdagen drukke dagen. Houd je niet van de drukte dan vermijd je best deze dagen. Een aanrader is de ‘druktekalender’ van de website undercovertourist.com. Hier kan je per park nakijken wat de verwachte drukte zal zijn.

Vooral september blijkt een kalme periode te zijn voor het Walt Disney World resort, zeker na het Labor Day weekend begin september. Al speelt het orkaanseizoen hier ook een rol, want de piek bevindt zich in augustus en september. Toen wij het resort bezochten in september was het in elk geval kalm in de parken wat zich vertaalde in korte wachttijden. Bovendien zijn in deze periode ook de hotelprijzen opvallend lager.

Nationale feestdagen in Amerika :

 • Nieuwjaarsdag (1 januari)
 • Martin Luther King’s Day (3de maandag van januari)
 • President’s Day (3de maandag van februari)
 • Memorial Day (Laatste maandag van mei)
 • Independence Day: (4 juli)
 • Labor Day: (1ste maandag van september)
 • Columbus Day: (2de maandag van oktober)
 • Veterans Day: (11 november)
 • Thanksgiving: (Laatste donderdag van november)
 • Christmas: (25 december)

Belangrijke schoolvakanties in Amerika :

 • Zomervakantie (afhankelijk van regio)
 • Spring Break (een week in maart of april)
 • Thanksgiving (voor en na Thanksgiving Day, wat leidt tot een verlengd weekend)
 • Kerstmis (meestal van 23 december tot de eerste werkdag na 1 januari).

Conclusie

Wanneer je een reis plant naar Walt Disney World houd je dus best rekening met een aantal zaken. Is het weer belangrijk voor jou of speelt vooral de drukte in de parken een rol ? Ben je gebonden aan de Belgische of Nederlandse schoolvakanties of kan je buiten het seizoen afreizen ? Toch is er niet één ‘beste reisperiode’ voor Walt Disney World. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en verwachtingen is er steeds wel een ideaal moment. Ben je op zoek naar extra tips over Florida? Dan raden we deze reisgids van Capitool aan. En wat ons betreft is het altijd een goed idee om naar Walt Disney World te vliegen 😉

Reageer op dit bericht